Pasta do zębów nakładana jest za pomocą szczoteczki do zębów.

Służy  utrzymywaniu czystości zębów i jamy ustnej. Działa poprzez usuwanie z powierzchni zębów i dziąseł zanieczyszczeń i nalotów (resztek pokarmowych, płytki nazębnej). Stanowi długotrwałą ochronę przeciwpróchniczą. Zapewnia świeży oddech. Zapobiega chorobom przyzębia.

Skład past do zębów:
*środki ścierne, polerujące
*środki żelujące (zagęstniki) nadają konsystencję
*środki pieniące (mydła, detergenty)
*substancje smakowo-zapachowe
*substancje przeciwbakteryjne
*substancje biologicznie czynne (związki fluoru, ksylitol, zioła, triklosan)

Fluor  w pastach do zębów występuje w postaci:
*fluorku sodu
*aminofluorków
*fluorku cyny(II)
*fluorku glinu

Aminofluorki są związkami organicznymi, pozostałe są nieorganiczne.
Związki fluoru działają przeciwpróchniczo, hamując rozwój enzymów wydzielanych przez bakterie przy zamianie węglowodanów na kwasy i zwiększając tym samym odporność szkliwa na działanie kwasów w jamie ustnej. Utrudniają przyklejanie się bakterii do powierzchni zębów.  Związki fluoru hamują demineralizację szkliwa, umożliwiają remineralizacje. 



0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *